MAMCI ZA RIBOLOV

Mesni crvi

Ova vrsta mamaca je larva u razvojnoj fazi zelene ili plave kućne muhe. Nakon što muha snese jajašca na pogodnu hranjivu podlogu (meso, riba, kosti i sl.) iz njih izlaze sitni crvići koji vrlo brzo rastu. Za ribolov su pogodni već od veličine od 5 do 10 mm. U natjecateljskom svijetu su poznati kao ''pinki''. Vrlo su žilavi i čvrsti. Koriste se prvenstveno za lov sitne ribe – kedera, žutooka i crvenperki. Danas ih stavljaju na tržište u raznim bojama. Osim bijele, najpopularnije boje su crvena i narančasta.

Crve preko 10 mm dužine koristimo za razne namjene - za lov srednje velike do krupne ribe. Popularni naziv za ove mamce je ''škot''. Za sitnije ribe (žutooke, babuške, grgeča) koristimo po 1 ili 2 komada na udici, a za velike ribe (deverika, klen, šaran) i 5-6 komada. Najpopularnije boje ovih crva za ribolov su bijela, crvena i žuta.

Prije nekoliko godina talijanski proizvođači crva ponudili su tržištu vrlo kvalitetne, izdržljive, žilave sitne crve, dužine oko 7 mm, hranjeni posebnom hranom. Samo s jednim ovim crvom moguće je uhvatiti i do 30 kedera. Naziva se ''fin fis''. Najpopularniji su crvene boje.

Kasteri

Kasteri su učahureni mesni crvi. Kad mesni crv ostane bez hrane, počinje faza preobrazbe u insekta. Kaster je čvrsta čahura iz koje za 2-3 tjedna izlaze žive muhe. U početku preobrazbe su bijele boje, mekani i jako krhki. Ta faza traje par sati. Zatim čahura mijenja boju od zlatno žute do crne. Kasteri u početku preobrazbe tonu, a u kasnijoj fazi počinju plivati. Vrlo su cijenjeni u ribolovu, pogotovo za lov većih žutooka, klenova i amura. Čuvamo ih u vodi ili vakumirane u frižideru do 2-3 tjedna. 

Gliste

Na tržištu se nalazi velik broj vrsta glisti. Za ribolov sitnijih riba koriste se stajske i kalifornijske gliste jer su veličine do 6 cm, a debljine do 3 mm. Veće gliste vrste Dendrobena su pogodne za lov krupnijih riba ili za rezanje, pa stavljanje u hranu ili zemlju. One su debljine od 3 do 5 mm i dužine do 10 cm. Za lov somova koristimo kišne i kanadske gliste. Dužine su do 20 cm,  a debljine 5 do 8 mm. 

Fuj

Fuj dolazi od francuske riječi Fouillis. To je sitna, crvena ličinka običnog komarca. Vadi se iz muljem i organskim materijalom bogatih vodotoka. Zbog svoje veličine od svega nekoliko milimetara (do 7 mm) ne koristimo ih za stavljanje na udicu već za primamljivanje svih vrsta ''mirnih'' riba – od kedera do šarana. Riba ih jako voli jer ih može naći i u svom prirodnom okolišu. Za jedan ribolov ili natjecanje se koristi od 250 grama do 1 kg ovih ličinki. Posebno se koriste za primamljivanje kedera i deverike u natjecateljskom ribolovu. Dodajemo ih u već navlaženu hranu neposredno prije prihranjivanja. U hrani za ribe se ne mogu dugo držati jer ih sol i šećer iz hrane ubijaju. Najbolje ih je držati u mokrim novinama ili u vlažnoj, rastresitoj zemlji. 

Ver de Vase

Ver se Vase tj. krvni crv je ličinka vodenih mušica. Kod nas je popularan naziv verdevas ili verder. Rastom su od 10 do 30 mm dužine i debljine do 1 mm pa su pogodni za stavljanje na udicu. Krvavo su crvene boje. Prirodno se nalaze u tlu vodotokova (mulju, pijesku, zemlji) gdje rade kanale u kojima žive. Bez njih je danas nemoguće zamisliti natjecanje. Pogotovo su nezamjenjivi u ribolovu deverike. Vrlo su nježni i krhki. Glava ličinke je tamnije boje (do crne), a tijelo sastavljeno od kolutića žarko crvene boje. Na kraju se nalaze 2 izrasline poput nožica. Na udicu se stavljaju pikanjem odmah iza glave u zadebljali, tamniji dio tijela. Jedino tako sadržaj ličinke neće iscurjeti. Najbolje ih je čuvati u hladnoj vodi u frižideru. Svakih ih par dana treba presijati da se odstrane mrtvi primjerci. Tako mogu živjeti do mjesec dana. Mogu se čuvati i u mokrom novinskom papiru, ali maksimalno 1 dan. Za jedan ribolov je dosta od 100 do 200 komada (30 grama). 

Napisao: Ivica Hasan Bonino

Back to posts