Smjese za primamu ribe

 

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba su gotove smjese od više vrsta brašna i zrnja, biljnog i životinjskog porijekla, sa dodatkom začina,  mirisa, boja, mineralnih tvari, aminokiselina, zemlje, pijeska i drugih dodataka. Služe za prihranjivanje i privlačenje ribe na određeno mjesto, hranilište, da bise tu riba skupila u većem

jatu, potaknula na hranjenje te lakše i brže ulovila na udicu s mamcem. Mogu biti univerzalne, namijenjene za ribolov  više vrsta riba i specijalne, za ribolov jedne ili dvije vrste riba.

Koriste se najviše u rekreacijskom i natjecateljskom sportskom ribolovu, na slatkim vodama i sve češće na moru. Iskusni sportski ribolovci i natje

catelji koriste i miješaju više raznih, gotovih smjesa i dodataka da bi dobili određenu teksturu, hranjivost i boju smjese i postigli bolji ulov i rezultat u ribolovu ili natjecanju, a ovisno o ribolovnoj vodi i uvjetima na njoj. Najčešće  se koriste i miješaju zajedno sa živim mamcima za ribolov i zrnjem žitarica. Najviše se upotrebljavaju na natjecanjima u disciplinama lov ribe udicom na plovak, lov šarana i lov ribe hranilicom na dnu.

SASTAV 

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba izrađuju se od raznih brašna biljnog i životinjskog porijekla (poput pšeničnog, kukuruznog, sojinog, rižinog, konoplje industrijske, ribljeg, svilene bube, mesnog i drugih brašna), brašna iz pekarske, slastičarske, pivarske i drugih industrija (poput krušnih mrvica, keksi, čokolade, ječmenog slada, prešanih bundevinih, kukuruznih, kikirikijevih, kokosovih i drugih sjemenki, zrnja ili ovojnica), posebnih dodataka (brašna bogata bjelančevinama, minerali poput soli, ugljikohidrati poput šećera u raznim oblicima, prirodna i umjetna sladila, začini poput vanilije, cimeta, korijandera i drugi, pojačivači apetita i drugi dodaci), mirisa, boja, zemlje, pijeska i kamenčića (za otežanje).

HRANJIVOST

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba mogu biti i jako hranjive ako u sastavu imaju brašna i zrnje bogato bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima poput sojinog brašna, ribljeg brašna, brašna prešanih bundevinih koštica, zrnja kukuruza, industrijske konoplje, lana i drugih. Takvu smjesu ribe rado jedu jer imaju u sastavu i potrebne bjelančevine za razvoj organizma te masti i ugljikohidrate koji  daju energiju ribama.

TEKSTURA

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba mogu biti jako fino izmiješane i mljevene, gotovo poput praha (koriste se za primamljivanje manjih riba u površinskim  i srednjim slojevima vode), srednje krupno izmiješane i mljevene (koriste se za primamljivanje većih riba u svim slojevima vode) i krupno izmiješane i mljevene (koriste se za primamljivanje velikih riba u donjim slojevima vode ili na samom dnu).

BOJA

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba imaju svoju prirodnu boju koja ovisi o sastojcima u njoj, a najčešće je to smeđa, siva ili žuta boja. Neke ribe privlače boje poput crvene, bijele i zelene, a neke ribe vole neutralnu tamnu boju smjese, crnu i sivu (poput dna na kojem lovimo) tako da se koriste i boje za bojanje smjesa, a koje mogu biti prirodnog i umjetnog porijekla. Pravilo je da se za bistre vode koriste smjese tamnijih boja, crne, sive i smeđe, a za mutnije vode smjese svijetlih boja, žuta, smeđa i crvena. No ponekad je najbolja boja smjese i izvan tog pravila.

STANJE UPOTREBE

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba koriste se najčešće u navlaženom i prosijanom stanju te oblikovane u kugle.  Ako se jako navlaže i oblikuju u kašu u vodi će odmah na površini stvoriti mirisni i obojani oblak i privlačiti ribu na površinu. Mogu se nekoliko sati prije i jače navlažiti, prosijati tako ta se oblikovanjem  žilavih kugli mogu prezentirati na dnu vode i primamiti veće ribe. Mogu se i manje navlažiti i prosijati kroz sito te oblikovati manje čvrste kugle koje se raspadaju tijekom tonjenja i privlačiti ribu u određenom sloju vode.

PODJELA

Smjese za prihranjivanje i primamljivanje riba na slatkim vodama i moru najčešće se dijele prema vrsti ribe koje se najviše lovi i za koje su napravljene. Tako ćemo opisati (kroz sastav, vlažnost i recept  smjesu za lov uklija (bjelke, kedera), smjesu za lov malih žutooka, smjesu za lov velikih žutooka, smjesu za lov malih deverika, smjesu za lov velikih deverika, smjesu za lov šarana i krupnih jezerskih riba, smjesu za lov babuški i manjih jezerskih riba, smjesu za lov mrena i krupnih riječnih riba, smjesu za lov nosara i manjih riječnih riba, smjesu za lov manjih morskih riba na površini i smjesu za lov većih morskih riba na dnu.

Napisao: Kristijan Kosmačin

Back to posts