Smjese za prihranu i primamu uklije

 

SMJESA ZA UKLIJU, ZA MIRNU, JEZERSKU ILI SPORU RIJEČNU VODU

Kada lovimo ukliju (kedera, bjelku) na mirnoj vodi koja ne teče jako, smjesa mora biti jako navlažena i razmočena poput kaše kako bi mogli stvoriti oblak na površini vode ili malo ispod površine i primamiti ribu u njega. Tako možemo loviti ukliju pliće, brže i ostvariti veći ulov. Ovisno o veličini uklije, smjesa mora biti finije granulacije (za male uklije od približno 5 – 15 g težine) ili grublje granulacije (za velike uklije od približno 15 – 30 g težine).

Smjesa za uklije se sastavlja od gotovih hrana za ribe (hrane za ukliju, alborella, ablletes), raznih dodataka (kukuruzno brašno, prženo kukuruzno brašno, laneno brašno, konopljino brašno, krušnih mrvica, sitno mljevenih keksi, ribanog sira, coco belge (brašno mljevenog i prženog oraha od kokosa), prženi mljeveni kikiriki, mljevena svilena buba, sušena krv, itd.), mirisa (vanilija, komorač, anis, zvjezdasti anis, korijander, jagoda, malina, badem, itd.), boja (crvena, žuta, bijela, i druge) i drugi dodaci.

Za male uklije hrana ne mora biti jako hranjiva, a za veće uklije se može dodati i više hranjivih dodataka poput svilene bube, konoplje, kikirikija i sličnih brašna. Možete dodati i prosijanu hranu za deverike, žutooke, šarana i tako ispod većeg kedera uloviti i druge vrste riba.

Od gotovih hrana za lov uklije možete koristiti hrane bilo kojeg proizvođača, a moj favorit su hrane od proizvođača Pan & Company - Alborella Special, Alborella Fiume, Alborella Bianca i Alborella Interland.

  

SMJESA ZA UKLIJU, ZA BRZU I TEKUĆU, RIJEČNU VODU

Kada lovimo ukliju (kedera, bjelku) na brzoj vodi, rijeci i jezeru gdje su jake struje vode ili ako je jaki vjetar, smjesa treba biti manje navlažena tek toliko da se mogu napraviti kuglice koje pomalo tonu i raspadaju se ispod površine vode na određenoj dubini u vlastitom natjecateljskom boksu. Na toj dubini se onda i lovi uklija.

Smjesa ne smije biti niti jako navlažena niti previše suha jer  će nam stvarati oblak i jaka struja će odnijeti oblak u susjedna natjecateljska mjesta prebrzo. Sve ovisi kako smo navlažili smjesu. Pravilo je opet da se teži ukliju privući čim pliće.

Smjese za brzu, tekuću vodu su obično malo grublje granulacije i dobre su i za lov krupne uklije na brzoj i mirnoj vodi. Smjesa za uklije se sastavlja od gotovih hrana za ribe (za ukliju, alborella, ablletes), raznih dodataka (kukuruzno brašno, prženo kukuruzno brašno, laneno brašno, konopljino brašno, krušnih mrvica, mljevenih keksi, ribanog sira, coco belge (brašno mljevenog i prženog oraha od kokosa), prženi mljeveni kikiriki, mljevena svilena buba, sušena krv, itd.), mirisa (vanilija, komorač, anis, zvjezdasti anis, korijander, jagoda, malina, badem, itd.), boja (crvena, žuta, bijela, i druge) i drugi dodaci.

Za male uklije na brzoj vodi hrana ne mora biti jako fina i hranjiva, a za veće uklije se može dodati i više hranjivih dodataka poput svilene bube, konoplje, sira i sličnih brašna. Možete dodati i prosijanu hranu za klena, žutooku, nosaru i tako ispod većeg kedera uloviti i druge vrste riba. Od gotovih hrana za lov uklije možete koristiti hrane bilo kojeg proizvođača, a moj favorit su hrane od tvornice Pan & Company - Alborella Special, Alborella Fiume, Alborella Bianca i Alborella Interland.

 

RECEPTI

 Napisao i fotografirao: Kristijan Kosmačin

Back to posts